Åhhhhh 11 veckor!

Kom just av skype med Sofia, vi planerade ytterligare kring vår resa. Nu är allt bokat föutom boendet i SF, men det löser sig enkelt! Jag blev så peppad när vi pratade att jag nu efteråt och provat igenom hela min sommargaderob!
11 veckor!!! Ser framförallt emot att få använda min nya ballerina å mina hawianas!
 

Bakom blåa dörrar

Idag efter jobbet passade jag på å hälsa på en gammal fin vän, Leon, som numera bor ända borta i StorStan, så då får man passa på när tillfället ges. Hans föräldrarhem är så fint, med blåa dörrar och fönster, ett himla mysigt hus både ute som inne!
Jag upptäckte en pärla under mitt besök. Leon och hans pappa har rustat upp "drängstugan" till huset och de planerar att hyra ut den till sommargäster och dylikt. Jag kommer flytta i augusti (mer om det en annan gång) och då när jag då kanske kommer tillbaka till Småland (en annan gång som sagt) över sommaren för att sommarjobba på väldens bästa jobb så måste jag ju bo någonstans. Vill ha nått eget helt, men har ju inte kvar lägenheten, så kanske kan hyra en drängstuga i Södra Örsjö? Haha, drömma kan man ju alltid, men kolla så fint det är och vilken potential den lilla stugan har! Sorry att det e blurriga mobilbilder, men hade ju inte en tanke på å ta med kameran...Allt började med denna blåa dörr.
 
 
På bottenvåningen i huset är det ett stort kök, med vedeldad spis, och i rummet bredvid finns en kamin. Fantastiska ljusinsläpp i både kök och rum med en underbar pärlspånt på väggarna, verkligen ljust och sommrigt. I köket finns också det fina hörnskåpet. Dörrarna är verkligen charmiga, och så himla fint målade och naturligt slitna, dessutom, fönsterraden över dörren till köket..I love it! En trappa upp finns ett stort och ljust loft.
 
Behöver jag säga att jag är kär?
 
 
 
 

Sportlovsmys

Igår blev jag uppringd av farmor på morgonen, småkusinerna som inte är så små längre (!) har sportlov denna veckan. De skulle vara hos farmor och göra kroppkakor, och de ville ha mig med! Det tackar man ju inte nej till! Väldigt spontant och trevligt.
 
För mig var det första gången att vara med under tillverkningen, och jag är väldig fascinerad av konsten. Att det bara går, och potatien blir rosa! Det var en så skön stämning i köket, som var i kaos men ett organiserat sådant . Min kusin Emily spelade fina musikstycken på pianot i finrummet, hon är riktigt duktig, och solen sken utanför på de dalande snöflingorna.
 
 
Farmor kan hugga i ordentligt hon!
 
 
Så gott blev det! På nått sätt ännu godare när man har hjälpt till å rullat dem själv.
 
 
 

Vinterfina Kalmar

Råkade hamna på en vinterpromenad i ett väldigt snöigt Kalmar, men det gjorde inte så mycket. Så himla mycket ögongodis längs med vägen! Som dessa fina funkishus tillexempel, skulle inte tacka nej till en nyckel dit om man säger så. Min promenad hade ett fint avslut, jag mötte upp med fina Becca vid slottet och fick fläderte och nybakt bröd hemma hos henne, en fin eftermiddag helt enkelt!
 

Dagens randigt och stickat


Köksförändring

I några dagar har jag rensat i köket. Efter att snart ha bott här i två år var det lite för fullt i hyllorna..får väl skylla på för många bra loppisar. Så jag rensade bort och flyttade om lite och tänkte visa slutresultatet, trots att många inte vet hur det såg ut innan, glömde ta en "före" bild. Ni får helt enkelt föreställa er det lite mer fyllt. Största förändringen (värd att visa) blev i skåpet utan luckor..
 
...jag har tagit bort luckorna för har man fina saker vill man ju visa upp det, och se det själv! Mitt kök är jag verkligen glad över, de höga skåpen upp till taket och den lilla lådinsattsen (vad jag nu ska kalla det?) är jag det jag gillar bäst. Det var nog den där lådraden som fick mig att falla för just denna lägenheten tror jag...
 
 
Ett ganska nytt fynd jag gjort är tekannan. Den är passar så bra ihop med de blå kopparna ovan på hyllan. Som är favoritkopparna tillsammans med de bruna som står bredvid.
 
 
När jag ändå är igång kan jag visa lite mer köksdetaljer som syns ännu mer nu efter rensningen, så som fina tulpaner som alltid livar upp.
 
 
Små söta burkar..
 
 
...och världens finaste väggkalender. Inhandlad down under i art deco stil, den bästa stilen av dem alla! Så himla glad över den.
 
 
Nu känns det luftigt och fint, nästan som ett nytt kök, och det är så fint att komma hem till det ska ni veta!
 

Puzzel och muffins á la Fia style

Det var inte bara mys i Tvärskog som stod på helgens schema. På lördagskvällen fick jag fint besök av ingen mindre än Fia! Vi bakade choklad och jordnötssmörsmuffins, jag ville ge mello en chans...Fia var mindre sugen på det utan tyckte att vi skulle lägga pussel samtidigt. Jag är inte så svår så jag säger nej till den kombon! Mycket trevligt! Vi började lägga mitt ganska nyinhandlade Stockholmspussel, just nu är väl ramen och lite till lagt. Det tar sin lilla tid..
 
 
Fia hade ett ganska...ja..ovanligt sätt att lägga pussel, "lägga ut bitarna på lådan där de hör hemma". Klantiga jag lyckades ju dock välta lådan, så jag får väl börja om med det arbetet. Det är ju några bitar kvar att lägga om man säger så...Synd bara att mello var en sådan katastrof! Skäms!

En ovanligt trevlig dag i Tvärskog

Nu i söndags åkte jag på bilutflykt till Julia och hennes mysiga hus i Tvärskog. Eftersom resten av familjen var på skidsemester utan stackars Julia som har ett elakt korsband så ville jag vara snäll och hälsa på henne och ge henne lite sällskap. Ett mycket bra beslut för himlans trevligt hade vi det!
 
Vi pratade om livet, dess baksidor och framsidor och till och med undersidor, och så förhandlade vi lite framtid när vi ändå va igång. Allt detta i värmen från en öppen brasa och mystämmningen i ett fint kök. Vi gjorde en väldigt god räkpasta och så hade Julia förberett för hemmagjorda semlor till eftermiddags kaffet/teet, löst vispad grädde och grovhackad madel, precis som det ska vara när det är som bäst!
 
Finfina Julia i full gång med semlorna.
 
 
Mycket gott! Och här kommer receptet på Julias Mexipasta med räkor
 
Handskalade räckor, så mycket så du tycker det räcker
Avocado, mogen så klart
Tomat
Grädde
Lök
Vitlök
Rivet lime och limejuice
Sambal Oelek
Grönsaks eller fiskbuljong
 
Vi fräste lök, vitlök och sambal tsm i en stekpanna. Hällde över grädden och lät det koka ihop tsm med buljongen. När pastan var nästan klar rörde vi ner hackad avocado, lime, tomat och räkor i stekpannan. Vi smakade av med salt och peppar. Den färdiga pastan blandade vi sedan ner i stekpannan, och sedan var det bara att hugga in!
 
Mmmm..mums
 

STORT GRATTIS!

 
Länk
 
Jag är så glad att Torka aldrig tårar utan handskar vann så många pris på gårdagen, trots att den skedde i måndags, tvsända QX Gaygala. Adam och Adam förtjänar verkligen pris som årets duo, de har verkligen en fantastisk personkemi mellan sig som är så fint att se! Deras insatts som Benjamin och Rasums var helt fantastiskt bra!
 
Att själva tvserien Torka aldrig tårar utan handskar vann pris för årets bästa tv-program och att boken vann årets bästa bok betyder otroligt mycket. Det är en så otroligt viktig sak i vår Svenska historia som utspelar sig i böckerna, som har fallit i glömska. Men efter boken och serien har de som var med fått en chans att sörja på riktigt, så som Christer Lindarw sa på galan. Dagen jag blir lärare (för det ska jag baskemig bli) kommer boken och serien vara en viktig del i mitt utbildningsmaterial. Så viktigt är det att vi aldrig glömmer, så viktigt är det att vi inser allas lika värde och så viktigt är det att vi vet att våra styrande makter inte alltid är helt fläckfria och att de alltid gör rätt!
 
Jonas Gardell vann slutligen pris för årets Homo, och Kronprinsessan Victoria delade ut detta pris. Prinsessan höll ett väldigt bra tal, och läste en väldigt fin nominering om Jonas.Tacktalet som Jonas gav var både rörande och väldigt fyndigt.
 
Att vår Kronprinsessa är där och delar ut priset för årets Homo, att Soran Ismael vinner pris för årets Hetro och att en så viktigt berättelse som Torka aldrig tårar utan handskar vinner så många priser får mig att känna hopp. Hopp om att vi i Sverige kan bli ett ännu mer tolerant land och att vi är på god väg mot att bli ett fullständigt jämlikt samhälle!

Moster Karin

I förra helgen fick jag en fantastisk present! En tavla, men inte vilken tavla som helst. En tavla föreställande Linköpings domkyrka, målad av Karin Bäckman! Låter inte så fantastiskt i era öron men i mina gör det verkligen det.
 
Karin Bäckman är min mormors mammas moster, därför går hon under namnet Moster Karin i vår familj. Karin föddes ca 1890 som första dottern i en familj med sju barn. Hon var dotter till Hulda och Karl-Alfred Bäckman, som var bosatta i Linköping. Moster Karin var dvärgväxt och blev förmodligen därför aldrig gift. Släkten var därför väldigt viktig för henne och hennes lägenhet blev, för släkten, en naturlig samlingsplats. Både min mormor och min mamma har många varma minnen av Moster Karin. Hon var en snäll, glad, kreativ och påhittig person som man kunde anförtro sig åt och som var mycket lätt att tycka om. Såhär såg hon ut i sin ungdom.
 
 
Jag är döpt efter Moster Karin och jag önskar verkligen att jag hade fått träffa henne medans hon fortfarande levde. Hon är en förebild för mig och därför blev jag så väldigt glad när jag fick tavlan som hon har målat.
 
Moster Karin var väldigt konstnärligt lagd, hon försörjde sig på att måla kransband till begravningskransar. Hon har också målat endel tavlor, och gjort endel skulpturer. Dessa föremål är utspridda i släkten och väldigt högt aktade. Jag fick tavlan av Bibbi, min mormors kusin, därför att jag har skrivit ett släktarbete, där jag berättar mycket om Moster Karin. Bibbi hade frågat sina barn om hon kunde ge tavlan till mig, egentligen är den ju deras att ärva, men de tyckte att jag hade gjort mig förtjänt av den. Lycka är den bästa beskrivningen på hur jag känner. Jag har ju tänkt att studera i Linköping så att tavlan har ett stadsmotiv därifrån passar ju så väldigt bra! Den ska verkligen få en hedersplats på min vägg, i all framtid!
 
 
 

Per Anders Fogelström

 
Som nämnt i ett tidigare inlägg samlar jag på böcker skriva av Per Anders Fogelström, och han är som sagt min absoluta favoritförfattare. De första böckerna jag stötte på skriva av honom, och också de bästa, är böckerna i serien "Stad". I böckerna får man följa en och samma familj från 1860 till 1960. Familjen man får följa är en vanlig arbetarfamilj på Söder i Stockholm och genom att läsa böckerna lär man sig så otroligt mycket om stadens utveckling och händelser i världen och i Sverige under den hundraåriga period som böckerna utspelar sig under.
 
Att det inte är den högre klassens människor man får följa är det som gör det hela så speciellt. Man får lära om arbetarnas utveckling, från industriella revolutionen fram till hyfsat modern tid. Att genom arbetarklassens perspektiv att se på historiska händelser i Sverige och i världens stötte jag aldrig på i skolan, och det finns heller inte så mycket litteratur skriven på ämnet. Ofta läser man historien ur de styrenades, de makthavandes perspektiv. Fogelströms karakrärer är påhitt, men de händelser de är med om är helt sanna, och förmodligen är deras reaktioner och handlingar mycket nära den faktiska sanningen. Man får följa arbetarklassen, hur de reste sig och slet sig ur sina bojor under industriella revolutionen, bildade fakföreningar och upptäckte den fantastiska styrkan i att samlas under en fana och hur långt man kan nå tillsammans. Utan dem hade inte samhället sett ut som det gör idag, det välfärdsamhället vi är så vana vid hade kanske inte funnits om inte de människor som levde före oss inte hade upptäckt att de faktist hade lika stor rätt till väfärd som borgarklassen och att man inte bara för att man jobbar måste göra det i dåliga förhållanden och på dåliga vilkor. Jag anser att vi glömmer dessa människor i vår undervisning i skolan, de har varit så viktiga för det svenska samhällets utveckling, och vi hedrar inte ens deras minna genom att skriva in dem i skolböckerna, dåligt!
 
Men Per Anders Fogelström lyfter fram dessa männsikor, och ger dem ett ansikte, därför blir historien och faktan så lätt att ta till sig. Han gömmer historien bakom en roman, och man lär sig inte bara som arbetarklassens och dess politiska utveckling utan också om hur människor levde och verkade, hur förhållanden mellan de olika klasserna i samhället var, hur mode, kultur och samhällssynen utvecklades. Första boken i serien "Stad" heter "Mina drömmars stad", den handlar om Henning som kommer till staden under industriella revolutionen och har en dröm att skapa sig ett bättre liv i staden. Genom de kommande böckerna får man följa stadens utveckling och mäsnniskornas framsteg och serien slutar med boken "Stad i världen". Då efter hundra år har staden och människorna i den blivit medvetna om att de är en del av resten av världen. Det är en otrolig utveckling, och Fogelstöm beskriver den så otroligt bra.
 
Fogelström har skrivit över 40 böcker där de flesta utspelar sig i Stockholm, och som handlar om människorna i arbetarklassen på Söder och deras utveckling på ett eller annat sätt. En av hans böcker "Sommaren med Monika" är filmatiserad, av Ingmar Bergman, den finns att finna på Youtube faktist men väldigt svår att få tag på på DVD. Några av dessa ca 40 är faktaböcker om staden Stockholms utveckling, och de är de böcker som kommer vara svårast att få tag på tror jag. Jag har inte hunnit läsa alla böckerna, och min samling består förtillfället av 25 av han böcker och jag har läst några stycken. Många av böckerna är som små konstverk, med underbara bilder på bokomslagen.
 
Denna serien handlar om ett par ungdomars uppväxt i Stockholm. Så himla fina tycker jag! Bara bilderna är en historialektion i sig.
På denna bilden står personerna i boken vid Sista Styverns trappor på Söder, dessa trappor figurerar flitigt i böckerna i "Stad" bland annat, och faktum är att Fogelström bodde i huset vid änden av dessa trappor. Hans änka bor kvar där än idag.
Och här står jag vid samma trappor, fast vid krönet av trappan.
 
 
Här är hela samlingen. De pastellfärgade fem böckerna som står tillsammans är Stadserien. Jag har dessa böcker på ljudbok och desstom de tre böckerna som utspelar sig innan men som Fogelström skrev långt senare. Jag har dessutom en stor planch föreställade Stockholm så som de såg ut i "Mina drömmars stad". Med en massa bilder och ytterligare förklaringar. Ja, jag är liksom lite att ett Fogelström fan, men hans böcker är ju så underbara. De är också anledningen till att jag älskar Söder, där kan man gå på de gator som det skrivs och i böckerna, och böckerna är också anledningen till att jag gillar allt som har med folklivshistoria att göra!
 
 
 
  

F som i Fynd. E som i Emma

Idag blev det en loppisrunda med Emma här i stan! Stadsmissionen, Kupan, Erikshjälpen och nya HelloWho, och ingen av dem gjorde oss besvikna! Trots köpstop, så motsägelsefullt, fyndade jag lite. Med secondhand är i en helt annan liga liksom, det gör saker ok, magiskt på nått sätt.
 
Jag hittade en supersöt glasburk från Pukeberg, som jag förmodligen har en till av i samma serie, fast den är grön och rund, ny samlarpryl? Jag hittade också fyra förtjusande tallrikar från ett tyskt bruk, en kopp och ytterligare en Fogelström till samlingen. Han är min favoritförfattare i världen, och jag samlar hans böcker, det finns ca 40 st. Jag har hälften, och är väldigt glad över att ha ytterligare en till nu!  
 
 
I förra veckan var jag en snabbis på RIA i Nybro med mamma, då fyndade jag ett nytt pussel. Stockholm, stad i världen, Stockholm världens stad, som den såg ut för några år sedan. Kolla bara bilarna!

RSS 2.0