Karl Bertil Jonsson

 

Källa
 
Ingen jul utan Karl Bertil Jonsson, enligt mig det allra mest viktiga på hela julafton. Jag fullkomligt älskar det och egentligen allt av Per Åhlin! Hans filmer får mig att bli helt pirrig i hela kroppen, av jag antar är pga barndomens alla positiva minnen! Jag och min kusin tittade på Dunderklumpen, kunde varje replik och kunde inte sluta skratta när de talas om "Lejonkonserver", och "Ratta höger, ratta vänster, se upp bromsa. Ah du har ju inget körkort" - stående citat i min familj. När vi ser Karl Bertil på julafton blir det nästan en tävling i att säga nästakommande citat högt!
 
Jag fick en Per Åhlin-film i julklapp som jag inte visade igår, nämligen "Resan till Melonia", så nu har jag faktiskt alla gamla favoriter på DVD.
 
 
 
Filmerna har blivit bättre å bättre för varje år och innehåller dessutom en hel del vuxenhumor. Efter 1,5 år på kulturvetarprogrammet ser jag dessutom alla de kulturella referenser som det svämmas över av i filmerna. Kanske skulle jag skriva en B-uppsats om de kulturella referenserna i Per Åhlins filmer?
 
Så har inte ännu inte tagit del av detta stycke fanatiska svenska kultur, sätt igång med det NU!

Jul Jul Strålande Jul

Så blev det då äntligen jul! I år firades den fler gången än en, lyx! Först med Mamma som var hos Mormor på julafton och sedan med pappas släkt den 24! Jag föredrar faktiskt att sprida ut firandet, det goda varar ju längre då! Såhär skulle jag sammanfatta mina dagar.
 
Gran och annat pynt
 
 
Vi kör med internationella tomtar!
 
 
 
Mammas krubba som hon gjort själv, men PEKFINGER-JESUS i huvudrollen.
 
 
 

En av de bästa sakerna med att komma hem, vilken högtid det än gäller, ANAKIN <3
 
Under själva firandet, ätandet, pratandet, mysandet å allt annat hade jag inte tid för kort. Men här är guldkornen ur min julklappshög!
 
 
 
Lite instabild, flygnörd som jag är så passade denna perfekt. Kort sagt, en förteckning över alla svenska flygflottiljer och plan i flygvapnets tjänst fram till Viggen! Mums..
 
 
Vantar av farmor, som jag har längtat! Plus min fina spitfire..
 
 
Hon som inte behöver lakan pga för många redan önskade sig dessa underbara!!
 
 
Två böcker, som jag med hög njut-faktor sätter tänderna i!
 
 
Denna har jag också längtat efter, väldens mysigaste fleece.
 
 
 
(Mobilbild igen) Detta va väl inte en julklapp egentligen, men någon jag fick vid jul endå! Har testat den idag, och det får betyg väl godkänt och trots att den inte e retro är den min nya favorit.
 
 
Nu är jag åter hemma i Linköping, och har städat bort gran och allt pynt! Jag vill vara redo för det nya krispiga året! Detta är det jag kommer göra de kommande dagarna, plus att skriva hemtenta!
 
 

Små fina kroppkakor!

Idag är det dagen innan julafton och i år kommer vi kunna äta små fina stekta kroppkakor som jag har varit med och förberett! Äntligen fick vi, jag och farmor, tummen ur och hittade att bra tillfälle att boka in en tid för en lektion! Det va jättekul och inte alls svår, så detta är verkligen något jag kommer bjuda på på mina framtida julbord! Kan ju självklart inte ge er varken beskrivning eller recept, familjehemligheter, men jag kan ge er ett gäng dåliga mobilbilder som visar ungefär vad vi höll på med!
 
 
Så långt som vi kunde förbereda var till kokning, sedan kommer farmor steka kroppisarna lagom till det är dags att äta dem!
 
Avslutar med en bild på snyggaste bullarna som vi fikade på hos min bästa  kusin Emily som hade födelsedagskalas samma dag!
 
 

Om hopp

Jag blir så ledsen och trött i hjärtat, och arg, att vårt samhälle att vårt land har röstat fram ett främlingsfientligt parti till tredje största i Sverige, och att de dessutom leker både offer och sluga mobbade på engång i det svenska politiska systemet! Jag förstår inte hur man kan tänka att inte alla människor räknas, ska få vara med och betyder något, att toleransen kan vara så låg bara för att vissa människor är rädda för det nya och okända. Speciellt när det ofta är fråga om liv och död, LIV och DÖD.

 

 (Glasfönster i Kyrkan av bästa Erik Höglund)

 

Men för ett par månader sedan fick jag uppleva något som gjorde att jag kände att det endå finns en stimma ljus i det gråa (bruna)…

Jag följde med min farmor på en invigningsgudstjänst i Borgholms kyrka på Öland, det som skull invigas var en mässhake som farmor vävt! I kyrkan var det en kvinnlig präst och en kvinnlig kyrkoherde dagen till ära. Med i församlingen fanns ett par både vuxna och barn från asylförläggningen i Borgholm. Under gudstjänsten var det en av de unga killarna från förläggningen som kom fram och sjöng en, som jag tror var en slags psalm, på hebreiska eller om det var arabiska. Mäktigt och väldigt vacker var det i alla fall.…jag sitter nästan lite chockad. Mina fördomar säger att de flesta på Öland är ganska inskränkta och negativt inställda till det mångkulturella, och här sitter jag och upplever en sjukt mångkulturell gudstjänst!

Under kyrkkaffet efteråt pratade jag med kyrkohedern och berättade att jag verkligen uppskattade inslaget med psalmen, och då gjorde hon mig uppmärksam på ytterligare en sak. Under gudstjänsten hade det delats ut nattvarden och alla hade gått upp och tagit emot den av den KVINNLIGA kyrkoherden, och som hon sa ”Det finns vissa av mina kollegor som inte vill ta emot den av mig bara för att jag är kvinna, men ingen hade något problem med det idag”. Hur coolt är inte detta, sista stället på jorden, på Öland i en Kyrka, jag tänkt mig finna så mycket värme, tolerans och öppenhet.  Jag åkte där ifrån, lite mer hoppfull om vårt avlånga land än jag varit innan jag åkte dit!

 

(Min piffiga farmor och mässhaken och prästskrud som hon har vävt och sytt!)
 

 


Återupplivningsförsök!

Jag kära vänner..
Fick för första gången på mer än ett år måste det vara blev ett sug att börja med detta igen...att börja skriva här! 
Ser att det hittar hit någon ibland, det är ju trevligt! Vi får helt enkelt se om detta är en tanke som slår rot eller bara är en tillfällig dagslända. Tills dess, ger jag er mig själv å en av höstens bästa blomköp! 
 
 
Fridens liljor till er!
 

RSS 2.0