Best of Bosnien

Åter igen hittade jag massa härliga bilder när jag skrev inlägget innan från Bosnien som jag gärna delar med mig av! Det va en helt fantastik resa som innehöll hela spektrat av känslor och här kommer en kavalad av de glada och härliga känslorna! Reste dessutom med några av mina bästa vänner <3
 

Sarajevo, en av mina favoritstader i världen. Så fint <3
 
 
Mostar
 
 
Split i Kroatien
 
 
Måste snartsnartsnart åka dit igen!
 
 

Annat som vi ALDRIG får glömma

 
Detta med tolerans och hur livsviktigt viktig den är och hur förödande det blir när den förloras finns det fler exempel på. Som vi också måste berätta om men som vi inte gör för att de ligger för nära i tid och för att de är en svårt konflikt att presentera då all fakta ännu inte kommit till ytan. Men vi måste göra något försök, det får inte utelämnas helt ur skolböcker och historia undervisning, det är dåligt!! Jag pratar om kriget i Bosnien som liksom förintelsen också ledde till etnisk resning.
 
Påsken 2013 åkte jag dig med Röda Korset i syfte ett lära sig om konflikten just därför att den är ett exempel på vad som händer när vi förlorar toleransen och medmänskligheten. Resan kallas för en "Toleransresa" och vi besökte en rad krigsskådeplatser. Krigets fasor är fortfarande väldigt påtagliga i Bosnien, landet är fyllt av sönderskjuta hus och det är så synd för Bosnien är ett fantastiskt vackert land!
 
 
Sarajevos röda rosor som markerar granatnedslag, granater skjutna under belägringen av staden.
 
 
En hemlig tunnel, byggd under belägringen av staden.
 

Begravningsplatsen efter det stora folkmordet i  Srebrenica 1995 då flera tusen människor dödades på bara några dagar BARA pga att de hade "fel" religion. Detta är bara en liten del av allt hemskt som går att bertätta om angående Bosnien. Men min poäng är; vi måste fortsätta eller kanske snarare börja tjata om det som hände i Bosnien för bara 20 år sedan liksom vi pratar om förintelsen! Någon gång lär mänskligheten sig kanske, men Bosnien är ett exempel på att vi inte hade lärt oss av förintelsen!   
 

Europa 2008

När jag skrev inlägget igår hittade jag några mysiga bilder från den resan! Det är 7 år sedan, helt sjukt!
 
 
 
 

70 år och vi får ALDRIG glömma

Igår var det som ni säkert uppmärksammade 70 år sedan befrielsen av Auschwitz. Vi kan inte nog tjata om hur jäkla livsviktigt det är att aldrig glömma och att aldrig sluta tala om förintelsen. Jag var i Auschwitz 2008 med mamma och pappa och jag kommer aldrig att glömma de besöket!
 
Vi började i Birkenau och det var så obeskrivligt tyst, inga fårglar inget vindsus, inget. Som om själva platsen tystnat av allt obeskrivligt lidande som utspelat sig där.
 
(bilderna är från pappas kamera)
 
Jag lyssnade på Anne Franks Dagbok för första gången när jag var 12 år kanske. Sedan dess har den varit en viktig del i min uppväxt och i hur jag hittade mig själv och min identitet. Med intresset för Dagboken kom också intresset för förintelsen. Under en period läste jag alla överlevnadsskildringar som jag kunde komma åt och resan genom Europa 2008 var det på sin höjdpunkt. Vi åkte till Bergen-Belsen och det va skitjobbigt rent ut sagt!
 
 
Det gick liksom inte att sluta gråta
 
 
 
 Igår när dagen bestod av minnestunder och dokumentärer kände jag att jag vill göra något vettigt för samhället med min utbildning! Vi måste minnas förintelsen! Det handlar om tolerans och jämlikhet och om att vi aldrig får glömma alla människors lika värde. Men det är som om vi människor aldrig lär oss, vi lever i ett samhälle som är långt ifrån tolerant och så länge det är så måste vi fortsätta tjata! Jag som blivande historiker vill vara med, jag vill skrika mig hes om det så ska behövas för att se till att vi aldrig glömmer vad som händer när vi börjar göra skillnad på människor och människor. Människan måste sluta vara rädd för det okända och acceptera att mångfald alltid funnits och alltid kommer finns och att det finns så många fördelar att välkomnade den med öppna armar och egentligen bara nackdelar med att försöka stänga ute den. Det är ju bara människor det handlar om!

 

Förintelsen var den självklara lösningen för att skapa en stark stat, det var vad många trodde på. Att med vetenskap som metod stärka sitt humankapital. Det ifrågasattes inte och se vad de ledde till…. Därför måste vi vara vaksamma för förändringarna som händer i samhället, innan det är försent! Alltså, vi måste tillexempel se till att partier som SD INTE får makt i Sverige för det är ett FRÄMLINGSFIENTLIGT-parti som INTE är toleranta! Det är bland annat fenomen som SD som gör att vi måste fortsätta tjata. punkt slut


Mitt referensbibliotek

Som blivande uppsatsskrivare blev jag tipsad om att det inte är någon ide att låna böcker utan bättre att köpa de man kan tänkas komma att behöva, alltid nära till hands liksom!
 
Jag som är stor nörd av både arbetarrörelsen och folkhemmet har ju då självklart tänkt att jag ska skriva nått om detta och då därför att bra tag nu kastatt mig över böcker i ämnet så fort jag fårr chansen! Eftersom det verkar som att det bara är jag som tycker det är kul så brukar böckerna vara väldigt billiga dessutom! Dubbel vinst för mig!
 
 
Två Arbetets sönder Segrarnas tid och Pionjärtiden - 40kr/styck
Dessutom Svensk arbetarrörelse under hundra år - 60kr. Så himla fina båda med guldkant å vackra illustrationer!
 
 
Steg för steg Utgiven 1973 för LO:s 75 års jubileum och dessutom tillängds Sveriges arbetare - 50kr  
 
 
Måste ju dessutom ha biografier över husgudarna i mitt hem! Hansson, Palme och Hammarskjöld!
 
 
Böckerna jag köpte på stadsmuseet har nu blivit en del i referensbiblioteket!
Arbetare i strejk som innehåller strejkstatistik (måste ju vara bästa ordet) plus böcker om bostadsbyggande i folkhemsvisionen.
 
 
Ytterligare en bok som jag håller mycket kär, pga personen jag fick den av och för att det är en så jäkla häftig bok. Skriven av Hinke Bergegren en mycket betydande person inom ungdomsförbundet i tidig arbetarrörelse. En pojk jag läst mycket om och att då få en bok skriven av honom i egen hög person, det var bara så häftigt!
 
 
Avslutar med en annan liten goding jag fick i julklapp som jag förhoppningsvis också kan använda mig av på nått sätt då Ellen Key och hennes Skönhet för alla också talar om jämlikhet och lika villkor!
 

En mycket fin present

Jag är omgiven av fantastiska vänner och många av dem är även konstnärligt begåva, och kanske är nog alla mina vänner det egentligen, alla har bara inte blommat upp än!
 
Jag fick en försenad födelsedagspresent innan jul av min gamla barndomsvän Albin som är helt makalös på att rita! Han ville göra en bild av mig och ville måla in sådan som är typiskt mig och även i temat av mina två favoritepoker De va svårt att välja men det fick bli Jugend och Barocken! Pompa å ståt och här är resultatet!
 
 
Återigen stort tack Albin! Jag har fallit handlöst för den för den är så fin!

Och när vi endå är inne på fina presenter så ramlade ett paket med en bok i ner på mattan i hallen förra veckan.
en bok utan avsändare med denna gulliga texten! Efter en hel dags detektivarbete visade det sig att de va fantastiska Ellen som hade skickat boken! Jag blev så glad!! <3 Dessutom smickrad för visst vill man ju vara en tant!
 
 
Längst bak fanns ett tanttest och jag slutade på Tant i toppklass, mycket nöjd med de resultatet!
 
 
 
 

Trött söndag!

Har en trött söndag som består av att städa å laga matlådor, igår hade jag nämligen en mycket bra kväll! I alla fall tills brandlarmet gick på Ryds Herrgård där vi höll hus. Det blev kaos å  då åkte vi hem och delade på Ellens säng, jag Micke och hon. Så ett bra avslut och en fin morgon blev det trots brandlarm å kaos!
 
Vi var bjudna på tackfest igår, tack för att ha varit med å jobbat på en kravall! Det blev fulvinrunda, snabb förfest, sittning med 4 supergyckel, mellanfest och eftersläpp på HG! En riktigt lyckas kväll helt enkelt!
 
Jag passade på, när jag endå inte har nått å göra, att fota en av klänningarna jag köpte i Stockholm! Bara längtar efter att få ha den med ett par träskor och sommarbruna ben i en stilla sommarbris!
 
 
Utöver det går jag å njuter av det senaste tulpanköpet! Känns som att varje bukett överträffar den tidigare i ljuvhet!
 
 
 
 
 

Stockholms Weekend delux del 4 Sistadagen Historiska museet

Hela måndagen gick åt att shoppa! Vi va bland annat på Beyond Retro och shoppade loss som galningar! Jag köpte två klänningar och här är en instabild från provrummet! Vi va även och såg Mr.Turner på bio på kvällen, en mycket välgjord och bra film om målaren J.M.V Turners liv!
 
 
Sista dagen, tisdagen, gjorde vi ytterligare ett museebesök! På Historiska museet! Där tittade vi på guldskatten, å vikingar och båtyxor! Typiska gamla saker helt enkelt, men det va en skön "sista dagen"- sak att göra! Det är dessutom ett väldigt välgjort, informativt och fint museum, och de gillas utav den framtida museumanställda kulturvetaren!
 
Det blev bara mobilbilder! Vi tittade på gamla medeltida statyer, här ett urval av de allra mest knasiga eller vräkiga!
 
 
Jesus eller Elton John?
 
 
Sjukt plottrig altartavla..
 
 
Utställningens fulaste Jesusbarn!
 
 
Vår galna Erik XIV, som jag faktiskt är släkt med i rakt nedåtstigande led, kanske kan förklara mina tokerier?
 
 
Titta vem som lyckas få in Per Albin Hansson å folkhemmet ytterligare en gång till!
 
 
Nu är vi framme i idag! Vad händer i framtiden? Det är väl bara å vänta å se! Jag vet i alla fall att jag klarat av mina epokstudier då betyget sattes idag, mycket nöjd med resultat! På tisdag är jullovet slut för då börjar fördjupningen i historia och jag är sjukt pepp!
 
 
 
 
 
 
 

Stockholms Weekend delux del 3 Nordiska och StopPlayRewind

På söndagen började vi dagen med en kaffe på Nordiska museet, där vi la upp planen för besöket! Så fin byggnad i sig Nordiska!
 
 
Vi började i Folkhemslägenheten, alltså drömmen!!! Jag är en sån jäkla nörd alltså...haha! Den va jättefin, tänk att få museiintendenta på den..
 
 
Denna julstjärnan känner jag igen, har ju en exakt likadan!
 
 
Folkhemmets fader och visionär, Per Albin Hansson!
 
 
Sedan var det också en jättebra och intressant utställning om Socker. Mycket underhållande och samtidigt chockerande!  
 
 
Vi kikade även på de fasta utställningarna...
 
 
Efter en mycket god lunch på Nordiska tog vi oss och till Dansens hus för att se Stop Play Rewind. En helt fantastisk dansföreställning, det bästa jag sett!! Satt och gapade över den otroliga skickligheten under hela föreställningen! Att man kan dansa fram en hel story utan att säga ett enda ord, det är makalöst bra!
 
 

Stockholms Weekend delux del 2 Stadsmuseet

På lördagseftermiddagen tog vi oss till Stadsmuseet, som pga att de ska stänga för renovering hade en sista gratishelg. Det va alltså TJOCK med folk där, gick knappt att se nått av utställningarna alls...men som tur var vad inte det de viktigaste egentligen. Jag ville mest bara se hur de såg ut för att kunna jämföra hur de blev när det öppnar igen 2017. Så spännande att få göra om ett museum helt från grunden!!!
 
Dessutom va det inte helt bortkastat att gå dit för de hade bokrea i shopen. Jag blev galen, gick loss och köpte 6 böcker för 250kr!
 
 
Det blev alltså 2 böcker om Fogelström, var av bibliografin va guld värd då jag inte hittat en fullständig lista på allt han skrivit men nu har jag de i snygg bokform, perfekt! Det ska tilläggas att jag ju samlar på hans böcker...
 
Resten är referenslitteratur till mina kommande B och C-uppsatser, folkhemmet och arbetarrörelsen! Perfekt det också alltså!

Stockholms Weekend delux del 1 Söder och Fogelström

Mamma och jag passade på när det fanns ledig tid över nu i januari så vi drog på en lång-weekend till Stockholm. Vi gick upp tidigt och åkte med ett tidigt tåg från Linköping. Väl uppe i huvudstaden började vi med en sväng på sönder och sista styverns trappor. Som den P.A Fogelström-nörd jag är måste jag självklart åka dit varje gång jag är i Stockholm! Gå ned för trapporna och sedan stå en stund på Fogelströms terrass! 
 
Vi var också förbi Katarina kyrkogård där P.A ligger begravd och där passade vi även på att hedra Anna Lindh med en tanke vi hennes grav.
 
 

En bra torsdagskväll

Jag hade en himla fin torsdagskväll igår! Jag har sedan en vecka tillbaka börja testa det där med yoga, riktigt skönt! Igår tog jag med mig Rebecca och efter yoga hade vi dundermys hemma hos mig. En perfekt kväll helt enkelt!
 
 
Puss på dig snygging!
 

Astrid 100 år

Idag, exakt 100 år sedan, föddes min pappas mormor Astrid. 1915 alltså, och tänk vad som hänt sedan dess! 2 världskrig, ett kallt krig, så mycket ny teknik, nya tankar och nya ideal! Det är riktigt häftigt! Astrid dog för några år sedan, jag saknar henne fortfarande, vi hade en bra kontakt hon och jag. Hon va verkligen en liten gumma, alltså verkligen jättekort, med glimten i ögat. Alltid sju sorters kakor när man kom på besök. Hon hade världens mest gröna fingrar, blommor överallt och ständiga handarbeten. Jag är väldigt lik henne och jag hoppas att jag blir och är lik henne i sätt och sinne också.
 
 
Grattis på födelsedagen! Vi ses i himlen <3

Tulpaner ute tulpaner inne, tulpan i hjärta och tulpan i sinne

Äntligen är det januari och äntligen är tulpansäsongen igång. Jag bara fullkomligt älskar det och kommer, trots fattig student, säkert ha två buketter igång under hela januari februari och mars!
 
Först ut i år är dessa två
 
 
Vasen är ett loppisfynd från förra året! Perfekt tulpanvas och den känns dessutom väldigt jugend, kan alltså inte bli bättre än så!
 
 
Glasvasen är från IKEA, perfekt för ändamålet blommor, såklart! (speciellt tulpaner)
 

Twin Peaks (premiär)

Du kanske tänker va??? Men jag så är det, jag har inte tagit del av denna så omtalade serie förens nu! Sebastian, min gode vän, tog tag i situationen och efter vissa påtryckningar även från Johanna så planerades det in ett Twin Peaks-matron, som började idag med de två första avsnitten!
 
Jag blev beordrad, mycket kaffe och munkar, och Karin sa vi fixar! Jag är mycket taggad på resten, å jag verkligen gillar det sett hittlis, heja Twin Peaks helt enkelt!
 
 
Fortsättning följer helt enkelt...
 

Visste du att..

 
 

När jag tittade igenom en massa bilder för årssummeringen hittade jag denna, som jag tror är min absoluta instagramfavoritbild. 

 

Visste du att konst förr, alltså som tex när den här van Gogh tavlan målades, iaf all konst innan den i konsthistoriens kronologi, inte hängdes på vita väggar? Det är ett ytterst modernt påfund och då ska vi kanske inte vara så rädda för att blanda mönster i tapet å tavlor på våra väggar idag. Hörde också för ett tag sedan att det finns en anledning till utöver pompa å ståt att ha en fet guldram som man ofta hade tavlorna i förr och det var för att reflektera in ljuset på själva målningen, vi snackar ju innan elektriciteten liksom..här varde ljus liksom!

 

Fast visst gillar vi det ljusa å fräscha, de har vi Karin och Carl Larsson att tacka för...skulle vara något jag gärna gör i sommar, att till Lilla Hyttnäs! 

 

 

Mer kravall och overall åt folket (Karin)

Hade ju en så fantastikt bra kravallbild från 2014 som egentligen skulle vara med i sumeringen, men då får den helt enkelt hedras med ett helt eget inlägg, vad göra liksom?!
 
Bilden är från en kravall som hade tema GLITTER, och om jag får säga det själv har jag lyckats riktigt bra och Olle bredvid mig är oxå glittrig hela han! 
 
Detta är dessutom den senaste bilden på min ovve, som pga att det alltid är nya fester och nya märken förändras hela tiden. Bästa plagget på alla sätt, den e inte ömtålig, den berättar hela din studenthistoria och den är ju så sjukt fulsnygg! 
 
Källa 
 

Emil Jensen har gjort det igen!

Sitter och skriver hemtenta i konst och plötsligt kommer denna på i högtalarna...det är nog 2014 viktigaste låt, om vi nu ska pratat års-summeringar! Lyssna på den!
 
FÅTT NÅTT I ÖGAT  
Hällregn och torka
Blixtar och dunder
Jorden är på väg att gå under
Vi fick andra chansen
Och valde alliansen
Så vår tid är ett skämt
Som vi själva bestämt
Deras möten hade blitt en hitsång
Ett avsnitt av en sitcom
Hållbarhet med regeringen Reinfeldt
Är lika komiskt som ett avsnitt av Seinfeld

Du måste fått nåt i ögat
Hela din blick och din världsbild är sne
Nåt skit som fastnat i ögat
Nånting som hindrar dig att se hur det e

Men vem man än röstar på,
Smälter polerna
Visst är det pest eller kolera
Men det finns grader i helvetet
Jag tror knappast pest kan va bäst
För flest om man jämför och gör nåt slags test
För kolera kan botas om det upptäcks i tid och behandlas
Det är allmänt känt
Medan böldpest, blodpest och lungpest
Har en dödlighet på 99 %
Och vi står och trängs vid en brant
Allt jag varit rädd för är sant

Du måste fått nåt i ögat
Hela din blick och din världsbild är sne
Nåt skit som fastnat i ögat
Nånting som hindrar dig att se hur det e

Jag försökte va så förstående
Och tänka att det bara är olika perspektiv
Men efter sju år blir det mer och mer slående
Det är fråga om döden och liv
Och som deras hjärna styrts så fatalt
Blivit svar på tal lika brutalt
Det måste ha fastnat nåt skit i nåns hjärna
En bugg i det globala nervsystemet
Jag vet att alla har en god liten kärna
Det är inte det som är problemet
Det är folk som är allt annat än tröga
Och styrs av kärlek och inte av hat
Måste fastnat nåt i själv landets öga
Hur kan annars var sjunde svensk va sverigedemokrat?

Du måste fått nåt i ögat
Hela din blick och din världsbild är sne
Nåt skit som fastnat i ögat
Nånting som hindrar dig att se hur det e

Du måste fått nåt i ögat
Hela din blick och din världsbild är sne
Nåt skit som fastnat i ögat
Nånting som hindrar dig att se hur det e

Nånting som hindrar dig att se hur det e
Nånting som hindrar dig att se hur det e
Nånting som hindrar dig att se hur det e
Nånting som hindrar dig att se hur det e
Nånting som hindrar dig att se hur det e

Karin i nuet

 
Nu har det alltså blivit 2015, jag har varit kulturvetarstudent i 1,5 år och jag börjar känna att jag kan detta nu. Det har varit så jäkla kul, passar verkligen som handen i handsken! Epokstudierna är klara! Det innebär att jag inte en gång till kommer trilla baklänges i bussen pga kånken fylld med tunga konstböcker. Denna terminen väntar en fördjupning i historia men en B-uppsats, det är jag inte så säker på att jag kan men jag e så jäkla taggad!
 
Jag vill alltså ha mer av detta plugg och kunskap...
 
 
 
Tentaplugg, dagen innan..alltid samma rutin!
 
 
 Jag vill också ha mer av fest, kravall och overall
 
 

Jag vill försätta göra trevliga saker med mitt KulturKollektiv och alla mina andra fanatiska vänner, här är några av dem  <3
 

Jag vill ha mer sovmorgon...
 
 
 ...massor av mer Retro
 

....mer blommor!
 
 
och lägga mer pussel
 
 
Jag vill resa och resan jag kommer komma ihåg bäst från 2014 är den till Paris när mamma fyllde 60
 

Vad som inte kommer hända under 2015 men som jag kommer sakna med 2014 och som va bra saker som hände var
SeKeL
 
 
Jag tatuerade mig ju faktiskt
 

Jag skaffade mig min Spitfire för att fira att det gått så bra i Liköping, som ju är Sveriges flygstad. Dessutom för att hedra morfar, och för att aldrig glömma och hedra de flygtokiga i familjen!
 
Morfar dog i februari och det blev tomt, men jag blev medveten om vilken fantatsik familj jag har och hur sjukt bra alla är på att stötta varandra, det va fint. Morfar var redo och vi hann säga hej då, ett bättre slut kan man nog inte önska sig. Så vill jag också dö...
 

 
Det som gör mest ont men som också gjorde mig mest lycklig under 2014 var tillsist detta, jag kommer verkligen sakna nattpromenader och sommaren och allt annat med han...
 

Jag konstaterar..

...att det jag länge vetat ännu en gång fått en bekräftelse Vi är aldrig så sårbara som när vi älskar och fyfan vad ont det kan göra! Men sedan hörde jag att Sorgen är den högsta äran glädjen kan få och då tänker jag att det stämmer ju jäkligt bra och då måste det dessutom vara så att Saknaden är den högsta äran kärleken kan få och det är trots allt till lite tröst, något som gör att det blir lättare att bära saknaden och det onda. Dessutom betyder det så onda och saknaden att det verkligen verkligen var på riktigt, vilket faktiskt är fint.  

RSS 2.0